Achtergrond mindfulnesstraining

Oude wortels

De grondlegger van de mindfulnesstraining is Jon Kabat-Zinn, die vanaf 1979 de acht-weekse training ontwikkelde, verder uitbouwde en inmiddels in vele landen verspreidde. Zijn model wordt ook in deze mindfulnesstraining (MBSR) gevolgd.
 Maar de echte wortels van mindfulness zijn al eeuwenoud. Mindfulness is afgeleid van Vipassana meditatie, wat betekent: ‘helder zien’ of ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Vipassana is volgens de overlevering de oudste meditatievorm die door de Boeddha werd onderwezen; het is echter helemaal niet nodig om boeddhist te zijn om aandachtstraining te beoefenen.
Kabat-Zinn maakte met de mindfulnesstraining (MBSR/MBCT) meditatietechnieken toegankelijk en toepasbaar voor mensen met chronische ziekten en pijn. Inmiddels wordt mindfulness op grote schaal aangeboden. Aan mensen met somberheid, stress, piekerklachten en (hoog)gevoeligheid. Maar iedereen kan leren om de aandacht te trainen en een zorgvuldig waarnemer te worden van het eigen innerlijk: om met enige afstand te observeren hoe gedachten, emoties en lichaamssensaties komen en ook weer gaan, als golven die komen aanrollen en zich ook vanzelf weer terugtrekken.


‘Iedereen zoekt vrijheid van zijn probleem.
Mindfulness biedt vrijheid in je probleem’.
vrij naar Christopher Germer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reacties zijn uitgeschakeld.